Kengetal Zoeken

In Nederland maakt een netnummer deel uit van een nationaal telefoonnummer. Voor België heet dat een zonenummer. Maar in beide gevallen gaat het om hetzelfde: een kengetal. Dit is een manier om mensen vanuit verschillende plaatsen en landen met elkaar te laten bellen. Vroeger belde men eerst naar een centrale of telefoniste, waarna zij werden doorverbonden met de juiste plaats.

Nu is dat niet meer nodig, doordat ieder telefoonnummer een eigen kengetal bevat. Zo bel je precies naar de persoon die je wilde bellen.

Wat kun je met een kengetal?
Zie je een kengetal voor een telefoonnummer staan, dan is het mogelijk om op te zoeken waar vandaan de beller belt. De eerste drie of vier cijfers van het telefoonnummer vormen het kengetal. Door dit op internet op te zoeken zie je vrijwel meteen waar het nummer vandaan komt. Een 0800-nummer duidt er vaak op dat het om een gratis nummer gaat.

Ieder land heeft een eigen kengetal. Voor Nederland is dat bijvoorbeeld ‘031’ en voor België ‘032’. Je kunt dit eenvoudig Googelen. Krijg je een telefoontje uit een ver land waar je niet mee bekend bent? Dan is het verstandig om niet op te nemen. Zo voorkom je dat je te maken krijgt met phishing of een andere vorm van fraudering.

 

Wat is phishing precies?

Krijg je te maken met phishing, dan proberen mensen jou digitaal op te lichten. Meestal gebeurt dit via e-mail, WhatsApp of SMS. Via het versturen van links in geloofwaardige, bijbehorende teksten, hopen oplichters achter de persoonlijke gegevens van mensen te komen. Dit gebeurt ook via telefoongesprekken, waarbij oplichters een praatje ophangen om jou vervolgens over te halen om iets te kopen of ergens lid van te worden.

Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het om een eenmalige, kleine donatie gaat. Maar zodra je daarmee instemt en je gegevens geeft, blijkt het dat je aan een duur, lang contract vastzit waar je niet gemakkelijk meer van af komt.

Phishing op verschillende manieren
Oplichters zijn absoluut niet dom. En maken zij toch fouten, dan leren zij daar snel van. Bij een volgend slachtoffer zorgen zij ervoor dat zij die fouten niet meer maken en daardoor worden zij steeds geloofwaardiger. Soms worden mensen naar een valse website gelokt om hun bank- of creditcardgegevens achter te laten.

Ook worden er via WhatsApp of SMS verschillende berichten verstuurd, waarbij het lijkt alsof deze van een vriend(in) of familielid afkomstig zijn. Daarin wordt om geld gevraagd, wat vervolgens niet bij die bekende terechtkomt maar bij een fraudeur die zich voordoet als hem of haar.

 

Wat kun je ertegen doen?

Heb je het idee dat je te maken hebt met een oplichter? Ontvang je ongevraagd telefoontjes, wordt er via WhatsApp of SMS aan jou om geld gevraagd of vertrouw je digitale communicatie op een andere manier niet helemaal? Weet dat je niet verplicht bent om zo iemand antwoord te geven. Kap het gesprek daarom af of reageer helemaal niet. Dan heb je eerst tijd om te controleren of de informatie klopt en afkomstig is van de persoon of het bedrijf in kwestie. Zo voorkom je hoge kosten en vervelende situaties.