Landnummer Zoeken

Heb je weleens bedacht dat je een telefoonnummer helemaal kunt ontleden? Er zit natuurlijk een logica in de manier waarop deze is opgebouwd. Op die manier zie je al snel door wie je gebeld bent en vanuit waar diegene jou belt. Verwacht je een telefoontje uit die plaats of dat land, dan is de kans groot dat je zonder problemen kunt opnemen.

Maar komt de locatie je helemaal niet bekend voor, dan gaat het meestal om een reclamepraatje of zelfs om oplichtingspraktijken. Om jezelf daartegen te beschermen is het handig om meer wegwijs te worden in de wereld van telefoonnummers.

Hoe wordt een telefoonnummer opgebouwd?
Een telefoonnummer is een uniek nummer dat je ontvangt wanneer je je met je telefoon aansluit op het publieke telefoonnet. Het bestaat meestal uit een internationale toegangscode, landnummer, netnummer (voor Nederland of zonenummer (voor België) en een abonneenummer.

Aan de hand hiervan ontstaan unieke combinaties die het mogelijk maken om telefoonnummers te gebruiken en te traceren. Wil je graag weten van wie het telefoonnummer afkomstig is, waardoor je gebeld wordt? Daar zijn verschillende manieren voor. Zoek het bijvoorbeeld op via www.vanwieisdittelefoonnummer.nl.

 

Wat is een landnummer?

Ieder land waar telefonische communicatie plaatsvindt, heeft een eigen landnummer. Dit is een combinatie van cijfers die herkenbaar zijn voor een bepaald land. Wanneer je gebeld wordt, staat er vaak een landnummer in beeld. Of je ziet dit wanneer je via je telefoon je lijst met gemiste oproepen opent. Aan de hand van dit landnummer kan de locatie van de beller bepaald worden.

Dat is dan ook de reden dat je vaak in je oproepenlijst al ziet vanuit welk land of welke plaats er naar jou gebeld is.

Waar moet je op letten wanneer je gebeld wordt?
We zijn gewend om de telefoon gemakkelijk op te nemen. Dat komt doordat we er eigenlijk vanuit gaan dat alleen mensen ons telefoonnummer in bezit hebben, aan wie wij deze hebben gegeven. Maar vergis je niet. Het komt vaak voor dat bedrijven persoonlijke gegevens van klanten verkopen en daardoor komen die op straat te liggen.

Wanneer mensen met de verkeerde bedoelingen deze in handen krijgen, is het voor hen ook mogelijk om je te bellen. Kijk dus altijd eerst op je telefoonscherm of je het telefoonnummer herkent en of je iets kunt aflezen aan het soort nummer.

 

Wat is phishing?

Wat kan er dan gebeuren, wanneer een partij met kwade bedoelingen jouw telefoonnummer heeft? Wanneer deze mensen jou bellen, is het mogelijk dat zij zich voordoen als iemand anders of als een bepaald bedrijf. Zij proberen jouw vertrouwen te winnen, je over te halen om tot een aankoop of overeenkomst over te gaan en zo aan jouw persoonlijke gegevens te komen.

Op die manier verdienen zij veel geld aan mensen die geen weet hebben van hun kwade bedoelingen. Dit gebeurt niet alleen via de telefoon, maar ook via e-mail. Zodra je op een link in zo’n e-mail klikt en gegevens invult, kan een ander er met jouw gegevens vandoor gaan. Dat wordt phishing genoemd.