Nummer Checken

Sommige mensen vinden bellen een hele fijne manier van communiceren. Andere mensen vinden het verschrikkelijk en doen het daarom liever niet. Niet alleen voor die laatste groep mensen, maar eigenlijk voor iedereen is het van belang om telefoonnummers te checken. Op die manier kom je erachter wie jou probeert te bellen, wanneer je een nummer in beeld ziet.

Ook bij een gemiste oproep is het fijn om vooraf te weten naar wie je op het punt staat om terug te bellen. Want is het wel nodig om dat te doen?

Waarom zou je een telefoonnummer checken?
Je hoeft niet achterdochtig te zijn om regelmatig een telefoonnummer op te zoeken. Het is namelijk van belang voor je eigen veiligheid. Wanneer je gebeld wordt, hoef je je niet verplicht te voelen om op te nemen. Zeker niet wanneer je het nummer niet herkent. In zo’n geval kun je veel beter eerst wat onderzoek doen.

Door een telefoonnummer op te zoeken, zie je vaak al snel wie de beller is en wat het doel van zijn of haar oproep is. Gaat het hier om een oude bekende, een reclamepraatje of zelfs om oplichterij? Dat weet je op deze manier al voordat je met de beller in contact komt. Soms is contact dan ook helemaal niet nodig.

 

Wat zijn de risico’s?

Op zich kan een telefoongesprek voeren niet veel kwaad. Tenzij het gaat om een gesprek waarbij men de kosten op jou wil verhalen. Daarom is het van belang om buitenlandse nummers niet terug te bellen. Als de beller het echt belangrijk vindt om jou te spreken, probeert hij of zij het later nog wel een keer. Zo voorkom je in elk geval dat je met onnodig hoge telefoonkosten opgezadeld wordt.

Heb je wel iemand aan de lijn, weet dan dat jouw persoonlijke gegevens veel geld waard kunnen zijn voor een ander. Wanneer je te veel informatie over jezelf deelt, loop je de kans om de dupe te worden van fraude en oplichterij.

Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht?
Denk je dat je te maken hebt met een oplichter of weet je het juist helemaal niet zeker? Dan is het meest verstandige dat je kunt doen, het gesprek afkappen. Laat de beller weten dat je nog even over het aanbod wilt nadenken en dat je liever op een ander moment verder praat. Dat geeft jou in de tussentijd ruimte om wat onderzoek te doen naar het telefoonnummer en eventueel naar het bedrijf waarover het gaat.

Neem gerust via het internet contact op met het officiële bedrijf om na te gaan of het telefoonnummer echt van hen is. Is dat niet het geval, dan weet je haast zeker dat het om oplichtingspraktijken gaat.

 

Is niet opnemen beter?

Heb je helemaal geen zin in reclamepraatjes, een nepaanbod en achteraf torenhoge rekeningen? Dan is het nog altijd het best om de telefoon helemaal niet op te nemen. Wanneer iemand jou kent en jou echt wil spreken, kan diegene altijd nog later terugbellen, een berichtje sturen of je voicemail inspreken.

Een oplichter zal dat niet snel doen. Voorkom nare situaties en bescherm jezelf en je gegevens tegen mensen die hier kwade bedoelingen mee hebben.